RT Law

Trafic de droguri de mare risc. Denunțul oral formulat de inculpat cu ocazia prinderii sale în flagrant, care a facilitat obținerea de probe și tragerea la răspundere penală a persoanelor denunțate impun reținerea în favoarea inculpatului a beneficiului reducerii la jumătate a limitelor de pedeapsă.

Trafic de droguri de mare risc. Denunțul oral formulat de inculpat cu ocazia prinderii sale în flagrant, care a facilitat obținerea de probe și tragerea la răspundere penală a persoanelor denunțate impun reținerea în favoarea inculpatului a beneficiului reducerii la jumătate a limitelor de pedeapsă.

Prin decizia penală nr. 922/A/2022 din 30.06.2022 a Curții de Apel Cluj din dosar nr. 323/117/2021 s-a dispus admiterea apelului declarat de inculpatul L.R.N. împotriva sentinței penale nr. 49 din 04.03.2022 a Tribunalului Cluj și, pe cale de consecință, s-a constatat incidența în cauză a dispozițiilor art. 15 din Legea nr. 143/2000 în beneficiul inculpatului. 

Prin urmare, Curtea de Apel Cluj a redus pedepsele stabilite inculpatului L.R.N. după cum urmează: 

  • de la 3 ani și 6 luni închisoare la 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc în formă continuată, prev. de art. 2 alin. (1) și (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen., art. 15 din Legea nr. 143/2000 și art. 396 alin. (10) C.proc.pen.;
  • de la 6 luni închisoare la 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. (2) din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 15 din Legea nr. 143/2000 și art. 396 alin. (10) C.proc.pen.

Procedând la refacerea operațiunilor de contopire, în baza art. 39 alin. (1) lit. b) C.pen., Curtea de Apel Cluj i-a aplicat inculpatului L.R.N. pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 6 luni închisoare, pe care a sporit-o cu 1 lună și 10 zile închisoare, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani 7 luni 10 zile închisoare, în regim de detenție. 

Instanța de control judiciar a reținut că inculpatul L.R.N. a avut o atitudine activă după prinderea sa în flagrant, care a condus la finalitatea prinderii în flagrant a coinculpaților T.A.N. și C.M.I. Astfel, inculpatul L.R.N. a indicat numele persoanelor, implicarea lor în activitatea infracțională (natura infracțiunii pretins săvârșite de aceștia), fiind astfel îndeplinite cerințele formale ale denunțului oral, impuse de prevederile art. 290 C.proc.pen. rap. la art. 289 alin. (2) și (6) C.proc.pen. 

În același timp, prin conduita inculpatului de a conduce ofițerii de poliție judiciară înspre locația unde îl așteptau coinculpații în autoturismul cu nr. de înmatriculare XX-XX-XXX, inculpatul L.R.N. a contribuit esențial la prinderea acestora în flagrant, în condițiile art. 293 alin. (1) și (2) C.proc.pen., facilitând în acest mod obținerea de probe și tragerea acestora la răspundere, aspect realizat prin trimiterea acestora în judecată prin același act de sesizare al instanței.

Conform art. 15 din Legea nr. 143/2000, persoana care a comis una dintre infracțiunile prev. de art 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege

Raportat la cele arătate anterior, Curtea de Apel Cluj a reținut că denunțul oral formulat de inculpatul L.R.N. cu ocazia prinderii sale în flagrant din data de 07.11.2020, dată la care față de acesta se dispusese efectuarea în continuare a urmării penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 îndeplinește toate cerințele legale impuse de art. 15 din același act normativ, impunându-se reținerea în favoarea acestuia a beneficiului reducerii la jumătate a limitelor de pedeapsă.

În atare condiții, prin aplicarea succesivă în favoarea inculpatului L.R.N. a cauzelor speciale de reducere și agravare a pedepsei, noile limite de individualizare sunt: 

  • închisoarea între 1 an și 8 luni și 7 ani pentru infracțiunea de trafic de droguri de risc și mare risc; 
  • închisoarea între 2 luni și 1 an pentru infracțiunea de deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept.

De remarcat în această speță este și faptul că Tribunalul Cluj a admis cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei formulată de inculpatul L.R.N. din trei infracțiuni aflate în concurs real, de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept în două infracțiuni aflate în concurs real, de trafic de droguri de risc și de mare risc (două acte materiale presupus a fi comise la data de 13.08.2020 și 07.11.2020) și deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept.

Instanța de fond a apreciat că în cauză sunt incidente parțial considerentele Deciziei nr. 3/2017 a ICCJ, întrucât evenimentele imputate inculpatului de către organele de urmărire penale, prin care acesta ar fi tranzacționat droguri de risc și de mare risc, nu s-au desfășurat în aceleași condiții de timp și loc, primul având loc în luna august pe raza loc. Dej, iar celălalt în luna noiembrie pe raza loc. Cluj-Napoca. Potrivit considerentelor acestei decizii, reglementarea normativă cuprinsă în art. 2 alin. (2) din Legea nr. 143/2000, nu poate funcționa independent ca infracțiune de sine stătătoare, ci doar în strânsă legătură cu textul de incriminare la care se raportează, astfel încât suntem în prezența unei variante agravate a infracțiunii-tip, prev. de alin. (1) la aceluiași articol, care are elementele constitutive ale acesteia, la care însă legiuitorul a înțeles să adauge trăsături agravante, de natură a determina un tratament juridic diferit de cel al infracțiunii de bază. 

Ceea ce a prezentat relevanță în soluționarea cererii formulate, a constituit împrejurarea existenței unei eventuale rezoluții infracționale unice cu care să fi acționat inculpatul în implicarea sa în cele două evenimente cercetate în cauză. Din acest punct de vedere, instanța de judecată a apreciat că actele de la dosarul cauzei atestă existența unei rezoluții infracționale unice a inculpatului L.R.N. în presupusa distribuire de droguri de risc și de mare risc în perioada de referință infracțională. Astfel, din denunțul și declarația numitei X.X. rezultă elemente că inculpatul L.R.N. ar fi fost implicat anterior demarării prezentelor proceduri în activități legate de traficul de droguri de risc și de mare risc, relevante fiind în acest sene și discuțiile celor doi purtate în cursul lunii iunie 2020. De asemenea, din cuprinsul procesului verbal existent la fila 57 dosar u.p., în care este redată discuţia ambientală purtată între acest inculpat şi colaboratorul autorizat în cauză, rezultă că inculpatului i s-au solicitat şi anterior momentului operativ din 13.08.2020 substanţe interzise, cerere căreia inculpatul nu a putut să îi dea curs, nemaiavând substanţele solicitate întrucât „era cererea foarte mare”. Apoi, din cuprinsul procesului verbal existent la dosar, fila 61 dosar u.p., încheiat la data de 01.09.2020 rezultă că, urmare a activităţilor specifice de verificare şi investigare, agenţii de poliţie judiciară au aflat că inculpatul L.R.N. are în continuare preocupări pe linia traficului de droguri de risc şi de mare risc. Totodată, din cuprinsul declaraţiei martorei X.X. rezultă că aceasta a fi văzut în posesia inculpatului, în luna octombrie 2020 mai multe pastile de culoare verde deschis , sub formă de sticlă de bere Heineken. Pe cale de consecință, toate aceste aspecte atestă existenţa unei rezoluţii infracţionale unice în implicarea în activităţi legate de drogurile de risc şi de mare risc, de către inculpatul L.R.N., în perioada iunie 2020 – noiembrie 2020.

Inculpatul L.R.N. a fost asistat și reprezentat în tot cursul procesului penal de echipa de avocați formată din av. dr. Călin Budișan și av. Răzvan-Adrian Trușcă. 

RT Law Office – Choose wisely