RT Law

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Amânarea aplicării pedepsei în cazul unei alcoolemii de 1,52 gr ‰

Curtea de Apel Cluj a menținut sentința penală a Judecătoriei Cluj-Napoca, prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei de 8 luni închisoare stabilite în sarcina inculpatei XX pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, prev. și ped. de art. 336 alin. (1) C.pen.

Instanța de apel a reținut că ansamblul circumstanțelor care caracterizează persoana inculpatei este în favoarea sa și indica faptul că acțiunea ilicit penală sancționabilă reprezintă un moment singular în viața sa, așa încât nu se impune condamnarea inculpatei, ci doar supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. 

Întrucât fapta inculpatei a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, instanța de judecată a dispus amânarea aplicării pedepsei și nu a fost dispusă obligația de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanță, s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule al inculpatei pentru o perioadă de 90 de zile. Având în vedere faptul că inculpatei, la data reținerii permisului de conducere i-a fost eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de conducere, din perioada de suspendare de 90 de zile s-a dedus perioada în care nu a avut drept de conducere și, pe cale de consecință, i-a fost restituit permisul de conducere. 

Subliniem că infracțiunile de acest gen sunt cele mai frecvente și comune în practică. 

Infracțiune sau contravenție? 

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului constituie infracțiune sau contravenție în funcție de nivelul de îmbibație a alcoolului în sânge

Art. 336 alin. (1) C.pen.: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sângese pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Art. 102 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002: „Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (n.r. îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.”

Suspendarea sau anularea permisului de conducere?

Potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 195/2002, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 90 de zile dacă:

  • fapta conducătorului de autovehicul a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice; 
  • s-a dispus o soluție de clasare în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a C.proc.pen. (n.r. fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege), renunțare la urmărirea penală, renunțare la aplicarea pedepsei sau amânare a aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) C.pen. (n.r. să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanță).

Alin. (11) din art. 103 a fost modificat la data de 11.02.2020, iar noua reglementare este favorabilă titularilor permiselor de conducere care, la data reținerii permiselor le-au fost eliberate dovezi înlocuitoare fără drept de conducere sau valabilitatea dovezilor înlocuitoare nu a fost prelungită, întrucât, din perioada de suspendare de 90 de zile se deduce perioada în care nu au avut drept de conducere.

Amintim că în cazul conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, permisul de conducere se reține potrivit art. 111 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002, iar titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Anularea permisului de conducere se dispune potrivit art. 114 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002 atunci când: 

  • titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Potrivit art. 116 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare, se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare: 

  • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă; 
  • a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
  • a intervenit amnistia; 
  • interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prev. la art. 66 alin. (1) lit. i) C.pen. a expirat sau a fost revocată. 

În final, vă sfătuim să NU vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice. 

RT Law Office – Choose wisely